AF ÖRGÜTÜ: HERKES BİR DOZ AŞIYI HAK EDER

Uluslararası Af Örgütü 2020 yılı sonundan bu yana sürdüğü Adil Aşı kampanyasına devam ediyor. Adil Doz: COVID-19 Aşılarına Evrensel Erişim başlıklı kampanya, tüm dünyada mevcut aşı dozları miktarını en yüksek seviyeye çıkarmak için ilaç şirketlerine bilgi ve teknolojilerini paylaşma çağrısı yapıyor.

AF ÖRGÜTÜ: HERKES BİR DOZ AŞIYI HAK EDER Af Orgutu Asi Kampanyasi 1024x435

Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kimin, ne zaman ve kaç para karşılığında COVID-19 aşısına erişebildiği bugün toplumlarımızın karşı karşıya olduğu en önemli ve tartışmalı sorular arasındadır. Ancak bu soruların yanıtları, güçlü devletlerin ve şirketlerin çıkarlarıyla şekilleniyor” dedi.

Cockburn, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güçlü devletler ve şirketler şimdiye kadar aşı erişimindeki küresel eşitsizliklerin kontrolden çıktığı tehlikeli bir durum yarattı. Az sayıda varlıklı ülke ‘yarışı’ önde götürürken dünyanın geri kalanı başlama çizgisine ulaşmaya çalışıyor. Herkes adil bir doz aşıyı hak eder. Söz konusu sağlık hakkımız olduğunda ayrımcılığa yer yoktur.”

Varlıklı ülkelerin dünya nüfusunun yalnızca yüzde 16’sını temsil ettikleri halde dünyadaki mevcut aşı miktarının yarısından fazlasını satın alındığı vurgulanan açıklamada bu ülkelerin şimdiye kadar mevcut tüm dozların yüzde 60’ını vatandaşlarına uygularken 100’ün üzerinde ülkenin ise hâlâ tek bir kişiyi bile aşılayamadığı belirtildi.

BİLGİ VE TEKNOLOJİLER MİLYONLARIN VERGİLERİ İLE GELİŞİYOR

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı, “Vergi ödeyen milyarlarca kişinin parası, aşı geliştirmeleri ve üretmeleri için AstraZeneca, Moderna ve Pfizer BioNTech gibi şirketlere destek olmak üzere harcandı. Ancak bu şirketler başta olmak üzere aşı üreticileri araştırmalarını, bilgilerini ve teknolojilerini paylaşmayı reddediyor. Bu da mevcut aşı miktarını artıracak ve aşıların daha düşük bütçeli ülkeler açısından erişilebilir hale gelmesini sağlayacak şekilde diğer ilaç şirketlerinin kendi aşı üretimlerini hızlandırmak için bu bilimsel gelişmelerden yararlanamadığı anlamına geliyor.”

Exit mobile version