DEMİR YUMRUĞA KARŞI İTTİFAK

Macaristan'ı demir yumruğuyla yöneten sağcı başkanın partisine karşı birleşen muhalif siyasi partiler Budapeşte Belediye Başkanını ortak aday çıkardı.

Demir yumruğa karşı ittifak  DEMİR YUMRUĞA KARŞI İTTİFAK Macaristan

Macaristan’ı demir yumruğuyla yöneten sağcı başkan Viktor Orban’ın partisine karşı birleşen muhalif siyasi partiler Budapeşte Belediye Başkanını ortak aday olarak destekledikleri uluslararası kamuoyunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na benzetilen Gergely Karacsony’i gelecek yıl yapılacak olan seçimlerde Orban’ın karşısına başbakanlığa ortak aday olarak çıkaracaklarını açıkladı. Karacsony, 3 yıldır Budapeşte Belediye Başkanlığı yapıyor.

Macaristan ile Türkiye’nin bu siyasi benzerliği ilgi uyandırıyor. Şimdi Budapeşte Belediye Başkanı olan Gergely Karacsny, 2019 yılında küçük bir parti yeşil ve liberal parti olan Diyalog Partisinin belediye başkanlığına aday gösterilmiş ve tüm muhalif partilerin desteğiyle iktidar partisi adayını geride bırakarak büyük zafer kazanmıştı. Tıpkı İstanbul seçimleri gibi.

Macaristan’da şimdi de 6 muhalif parti ortak aday olarak şu an Budapeşte Belediye Başkanı olan Karacsony’i ortak aday olarak gösteriyor. 10 yıl 3 seçimdir ülkeyi demir yumruk ile yöneten Orban’a karşı tek aday. Belediye Başkanı Karacsny ise açıklamasında “Ülkenin büyük bir tehlike içerisinde olduğunu biliyorum. Macaristan bölünmeye gidiyor. Partilerin beni desteklemesini büyük bir umut olarak görüyorum” dedi.

Karacsony 2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmişti. Ziyaretinde İmamoğlu’ndan tavsiyeler aldığını hatırlatan Karacsny, İmamoğlu’nun kendisine politikasını partililerine ve iktidar partisine karşı değil; halka hizmet ve halkın temel odak olacağı siyaseti önceliğine alması gerektiğini söylediğini “güçlü iktidara karşı tek gücün halk olduğunu ve tüm baskıcı yönetimlere karşı gerçek tek gücü halkın ve şehrin gücü olduğunu” belirtti.
Ülkemiz ile Macaristan’ın kaderi bu kadar örtüşmüşken bu süreç kim bilir belki ülkemiz açısından da bir gösterge olabilir.

Exit mobile version