FAİZ ŞART MIDIR?

Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Faizler yüzde 19’da sabit tutularak, dördüncü kez değiştirilmedi.

FAİZ ŞART MIDIR?  FAİZ ŞART MIDIR? faiz faiz artisi 1

Ülkemizde faiz konusu gerek ekonomik dengeler açısından, gerekse dini boyutta hep gündemin ön sıralarında yer aldı. Bu konuda oldukça fazla kafa karışıklığı var.

Bir ülkede faizi belirleyen şey sadece ekonomik dengeler değil tabii ki. Ülkedeki riskler, güven sorunu da faiz konusunda önemli etki yaratıyor.

Ülkemizde hem faiz, hem güven sorunu, hem de demokrasideki sıkıntılar nedeniyle yabancı sermaye girişi olmuyor. Hatta mevcut sermaye de kaçıyor. Ülkenin yabancı sermayeye bağlı kalması tabii ki kabul edilemez. Fakat iktidar ekonomiyi bu hale getirdi.

Yüksek faiz, üretim maliyetini ve enflasyonu arttırır. Ülkenin yatırımcılarını da caydırır, faize yönlendirir.

Ülkede risk yüksek olduğu için Merkez Bankası da, bu riski karşılayacak yüksek faiz vermek zorundadır aslında.

Yüksek faiz, iktisat politikasının bir aracı olarak kullanılır; sürekli değildir, olmamalıdır da. Hasta iyileşti mi, bu ilaç kesilir. Faizler de böylece düşürülmüş olur.

Aslında net olarak şu söylenebilir: Merkez Bankası, faizleri getirisi olan reel faiz oluşturacak şekilde enflasyonun üzerinde tutmalıdır. Yoksa bu aşamada hasta zor iyileşir.

Exit mobile version