İSİG Meclisi: Kod 29 iptal edilsin! Mart ayında 142 işçi hayatını kaybetti!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kod-29’a karşı Beşiktaş İskele Meydanında protesto eylemi yaptı ve iş cinayetleri raporunu açıkladı. Mart ayında en az 142 işçi, iş kazalarında hayatını kaybederken; 2020 yılında 177 bin işçi Kod 29’tan işten çıkarıldı.

İSİG Meclisi: Kod 29 iptal edilsin! Mart ayında 142 işçi hayatını kaybetti! İSİG Meclisi: Kod 29 iptal edilsin! Mart ayında 142 işçi hayatını kaybetti! ISIG 1 1024x579

BARIŞ ENGİN

Beşiktaş İskele Meydanında yapılan basın açıklamasına Migros Depo, Sinbo, Baldur, Döhler, Ekmekçioğlu, PTT, TÜVTÜRK, Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya, Mapfre Sigorta Tur Assist, Bayrampaşa Belediyesi, SML Etiket, Cargill, Uzel, CPS Otomotiv Tekstil ve Bel Karper işçileri katıldı.

Pandemi sürecinde hiçbir tedbirin alınmadığı, işçilerin ölesiye bir şekilde salgın koşullarında çalıştırıldığı belirtilen açıklamada “İş Kanunu’nun 25/2 Maddesi kapsamında işten çıkarmanın “yasal” olması ile birçok işçi çıkış kodu 29 olarak işaretlenerek, haksız-hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Yani bu süreçte Madde 25/2’de sıralanan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” işten çıkarma yasağı kapsamının dışında tutuldu. Böylece bir yandan işten atmalar yasaklandı denirken diğer yandan tazminatsız işten çıkarmaların önü açıldı.” denildi.

En az 142 işçi hayatını kaybetti

Yapılan basın açıklamasında İSİG Meclisinin her ay düzenli bir şekilde yayımladığı iş cinayetleri raporu da paylaşıldı. Raporda Mart ayında en az 142 işçinin, iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtildi.
Rapor şu şekilde;
• 142 emekçinin 123’ü ücretli (işçi ve memur), 19’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
• Ölenlerin 7’si kadın işçi, 135’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
• Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım işkolunda gerçekleşti.
• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, eğitim, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama ve belediye işçileri.
• 4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Sırbistanlı.
• Ölen işçilerin 8’i sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
• Ölümler en çok ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, inşaat, sağlık, maden, metal, konaklama, güvenlik ve belediye işkollarında gerçekleşti.
• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi ve intihar.
• En çok ölüm İstanbul, İzmir, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Antalya ve Gaziantep şehirlerinde meydana geldi.

Exit mobile version