Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: Bu iş burada bitmemiştir

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararı çok sayıda kentte protesto edildi. Açıklamalarda, kararın hukuka uygun olmadığı belirtildi, yürürlükte kalması ve etkin şekilde uygulanması talep edildi.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: Bu iş burada bitmemiştir Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: Bu iş burada bitmemiştir Kapak foto 2

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı hafta boyu süren eylemlerine devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararı için “Bu iş bitmiştir” ifadesini kullanmıştı. Ancak alana çıkan kadınlar, “Bu iş burada bitmedi” dedi.

İSTANBUL’DA KADINLAR KADIKÖY İSKELESİNDE TOPLANDI

Evrensel.net’te yer alan habere göre; “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, Kadıköy’ün ara sokaklarında toplanarak Rıhtım’a yürüdü. Çok sayıda polisin konuşlandığı Rıhtım’da, kadınların ses sistemi kullanmasına müsade edilmedi. Ses sistemini alana sokmak isteyen kadınlara polis biber gazı ile müdahale etti. Polis ile kadınlar arasında çıkan arbedede kadınlar alana girdi. Kadınlara koridor açan polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

Alana giriş yapan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” pankartı açtı. Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Adalet biziz susmayacağız”, “Şiddetin faillerini değil, kadınları koru”, “Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” dövizleri taşıyarak “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Boşanmayı değil, cinayeti engelle” sloganı atarak geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden kadınların isimleri ve hikayeleri okundu.

KOCAELİLİ KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİM!

Kocaeli’deki kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tek taraflı feshedilmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli Kadın Meclisleri tarafından Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamalarında, “İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasını, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Sinem Arıkan okudu.

İstanbul Sözleşmesi’nin Meclis’te oybirliğiyle kabul edildiğini hatırlatan Arıkan, Türkiye’nin sözleşmeden ancak toplumsal mutabakatla ve Meclis kararıyla çıkılabileceğini belirtti.

EDİRNE’DE POLİS ABLUKASINDA AÇIKLAMA

Edirne’de Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etmek amacıyla açıklama yapacakları alana yürüyüş yaparak ve slogan atarak gitmek isteyince polis kadınları ablukaya aldı.

Yürüyüş yapmaları engellenen Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, Saraçlar Caddesi’nde polis çemberinde basın açıklaması yaptı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından kadın cinayetlerinin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “24 saatte 6 kadının katledildiği ülkemizde kadın cinayeti faillerine verilmeyen cezalar demokratik haklarını arayan üniversite öğrencilerine verildi” denildi.

“BU SÖZLEŞMENİN NESİNDEN RAHATSIZ OLDUNUZ”

Dersim’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları İl Başkanlığı da basın açıklaması ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmeni protesto etti.

Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan Kadın Kolları İl Başkanı Handan Kahraman Şanlı, sözleşmenin devlete sorumluluk yüklediğini hatırlattı.

Kahraman, “Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, cinsel ve ekonomik şiddet de dahil olmak üzere kadınları her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi AKP hükümetine soruyoruz: Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz?” ifadelerini kullandı.

İZMİRLİ KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

İzmir’deki kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Vapur İskelesi önünde toplanan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyiz” yazılı pankart taşıyarak, “Yaşamak istiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin 19 Mart gecesi, tek bir adamın kararıyla, hukuksuz bir kararla feshedildiğini söyledi. Meclis’ten geçen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma yetkisinin Cumhurbaşkanının tekelinde olmadığını söyleyen kadınlar Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuz kararı iptal etmesi gerektiğini vurguladı. Kadınlar açıklamalarında, “Hukuken süreç böyle işlemesi gerekirken “şahsım kararı” ile bir gecede sözleşmeden çıkılmasının ardından Süleyman Soylu’nun “istediğimiz sözleşmenin altına imzamızı atar istediğimizden çıkarız” gibi hiçbir hukuki temele dayanmayan, akıl dışı açıklamasına İzmir’den ses yükseltiyoruz. Milyonlarca kadın, LGBTİ+ ve çocuğun hayatı ve hakları, sizlerin kendi kendine imzaladığı kararnameler ile belirlenemez” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version