Ramazan Aydın
1952 yılında İngiltere/Londra’da ki sisten (Londra sisi) dolayı 12.000 kişi hayatını kaybetti.
1952 yılının Aralık ayında 5 gün süre ile devam eden sis, yoğun ve sarı görüntüsü ile olması gerekenden oldukça farklıydı.
Görüş tamamen 0’a inmiş, araç kullanılamıyor ve insanlar el yordamı ile evlerine gidebiliyorlardı.
Kaçınılmaz felaket.
O yıl hava sıcaklığı 80 yılın sıcaklığı ortalamanın altından olmasından dolayı, fabrikalar ve elektrik santralleri üretimi devam ettirmek için, halk ısınmak için çok daha fazla kömür yaktı.
O dönem ki İngiliz yönetiminin politikası gereği kömürün kalitelisini yurt dışına sattığından, kalitesiz kömürü iç piyasada kullanıyordu. Bu kalitesiz kömürün kullanılma nedeniyle kükürt dioksit ve sülfürik asit yoğun miktarda hava kirliliğine sebep oldu. Rüzgarın olmayışı da buna eklenince bu zehirli hava atmosfere dağılmadı, yere yakın seviyede hapsoldu. Hayat durdu.
Ancak 5 gün sonra esen rüzgar sis Londra’dan denize süpürdü.
5 karanlık gün sonrası felaket gün yüzüne çıktı. Başta yaşlılar, çocuklar ve solunum sorunu olanlar olmak üzere toplam 12.000 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.
Ülkelerin tarihlerini yazarken bu tür felaketler unutturulmak istenir. Bugün demokrasinin beşiği olarak bilinen İngiliz hükümetinin para ve kar hırsı 12.000 vatandaşının ölümüne neden olmuştu.
Boşuna denilmiyor;