Sonsuzluğa Yolculuk

Uzaylılara merhaba diyebilmek için Voyoger1 ve Voyoger2'i yolculuklarına devam ediyor.

Sonsuzluğa Yolculuk Sonsuzluğa Yolculuk voyoger 1
Yiğit Berk Aydın

 

1977 tarihinde uzaya NASA tarafından güneş sistemi ve güneş sisteminin dışını araştırmak amacıyla Voyoger1 ve Voyoger2 isimli 2 adet uzay sondası gönderildi.

Voyoger1 2019 yılında dünyadan 2,3 milyar km uzağa giderken en uzağa giden araç olmakla beraber, Jüpiter ve Satürn’ü de ziyaret etmiş ve bu gezegenlere ait detaylı fotoğraflarını elde eden ilk sonda olmuştur.

Voyoger2 ise 2019 itibari ile dünyadan 18,5 milyar km uzaktadır. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü ziyaret etmiş, Uranüs ve Neptün’ü ziyaret eden ilk sonda olmuştur.

 

Bu sondaların en önemli amacı uzayda zeki yaşamın formları olup olmadığını aramaktır. Ola ki bu sondalardan birini en az bizim kadar gelişmiş bir canlı bulursa diye bu sondaları n içeriğini ünlü gök bilimci Charles Sagan’ın hazırladığı birer altın plak yerleştirilmiştir. Bu altın plakların içerisinde sümerce, persçe ve antik yunanca gibi eski diller ile Türkçemizin de dahil olduğu 55 farklı dilde uzaylılara selam verdiğimiz cümleler bulunmaktadır.

O dönem Türkçe cümleyi kayıt edecek bir Türk yerine, az buçuk Türkçe bilen Cornell Üniversitesi arkeoloğu Peter Lan Kuniholm “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayırlı olsun” demiştir. Yani bizlerde bir gün bu sondalardaki kayıtları bulan birileri olursa, onlara Türkçe günaydın diyebileceğiz.

Bir çok dilde “Merhaba” “Selamlar” gibi iyi dilekler kayıt edilmiş olsa da örneğin; İsveççe kayıt yapan Gunnel Schaar: “Dünya gezegeninde ki ITACHA kentinin ufak bir üniversitesinde ki bir bilgisayar yazılımcısından selamlar” demiştir.

Arapça kayıt yapan Amahl Shakh ise “yıldızlarda ki dostlarımıza selamlar, umarız zaman bizi birbirimize yaklaştırır” demiştir.

Selamlardan sonra dünyadan çeşitli ses kayıtları plaklar içerisine kayıt edilmiştir. Örneğin:  volkanlar, depremler, gök gürültüleri, rüzgar, yağmur, balinalar ve köpekbalıklarının sesleri de bu plaklarla uzaya gönderildi.

Bunların yanı sıra kalp atışlarımız, ayak seslerimiz, bir çocuğun sesi, traktörler, testereler, insan anatomisi, bazı fiziksel ve matematiksel formüller, galakside ki yerimizi gösteren bir harita, yine Charlses Sagan’ın hazırladığı 90 şarkıdan oluşan bir albümde uzaya gönderildi.

1 Milyar yıl sonra bile birileri tarafından bulunursa işlerine yara diye. Bu sondalar hala bir yaşam formu bulma ümidi ile sonsuz uzayda yolculuğa devam ediyor.

Exit mobile version