YA KANAL YA İSTANBUL KOORDİNASYONU: İSTANBULU SEVİYORUZ, KANALI YAPTIRMAYACAĞIZ!

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Tarihi Küçükçekmece Köprüsünde Kanal İstanbul projesini protesto etme amacıyla bir araya geldi. Gerçekleştiren eylemde Koordinasyon sözcüleri, Kanal İstanbul’u neden istemediklerine yönelik açıklamalarda bulundu.

YA KANAL YA İSTANBUL KOORDİNASYONU: İSTANBULU SEVİYORUZ, KANALI YAPTIRMAYACAĞIZ!  YA KANAL YA İSTANBUL KOORDİNASYONU: İSTANBULU SEVİYORUZ, KANALI YAPTIRMAYACAĞIZ! DSCF0959 scaled e1623319165940 1024x453

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Tarihi Küçükçekmece Köprüsünde gerçekleştirdikleri “Kanalı yaptırmayacağız, yeni şehri kurdurtmayacağız” eylemiyle Kanal İstanbul projesine yönelik itirazlarını dile getirdi. Eyleme katılan kitle “geleceğimiz kurtarmak için buradayız” derken, Koordinasyon adına atılan sloganlarda da “Sana kanal yaptırtmayacağız” sesi yükseldi.

Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Sol Parti ile Türkiye Komünist Partisi katılırken; Saroz Gönüllüleri, İkizdere aktivistleri, Validebağ Gönüllüleri gibi sivil toplum kuruluşları da eylem alanında bulundu.

‘İKTİDAR HALKTAN KOPTU’

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu aktivisti Murat Akbaş ile yaptığımız röportajda Kanal İstanbul’un aslında bir rant projesi olduğu vurgulandı. Akbaş “Değerli topraklar üretme ve toprağı peşkeş çekme projesi bu. 185 milyar TL bu kanala bütçe ayrılıyor. Her gün yüzlerce insanımızın hayatını kaybettiği ve aşının bulunamadığı, insanımızın yoksulluktan intihar ettiği ve esnafların, esnaf olma niteliğini kaybedip, işsizler ve güvencesizler ordusuna katıldığı bir dönemde; Katarlılara ve Arap sermayesine değerli topraklar ve yeni iki kent üretmeye çalışıyorlar. İktidar, aslında halktan koptu. Bu nedenle halkın sorunlarıyla uğraşmak yerine, sermayenin sorunlarını çözecek ve onların para kazanmasını sağlayacak bir projeyi gerçekleştiriyor.” dedi.

‘DENİZİN SALYASI OLMAZ, SERMAYENİN SALYASI BU!’

Açıklamasında denizin salyası olmaz, o sizin suratlarınızdan ve ağızlarınızdan akan sermaye salyalarıdır vurgusu yapan HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu “Tarihte bir Moğol istilası vardı. Geldikleri, geçtikleri her yeri talan ederlerdi. Günümüzün bu Moğol istilacıları, sermaye şirketleri ve ona yandaş ve destek olan iktidarlardır. Öyle bir iktidarla karşı karşıyayız ki, adeta Moğol istilasındaki yağma gibi sanki bu ülkede bir daha yaşamayacaklar, sanki bu ülkede kendi çocukları yaşamayacak ve sanki iktidarları bittikten sonra bu ülkeyi terk edecekmiş gibi davranıyorlar. Bu topraklar bizim paramız pulumuz meselesi değil. Bu topraklarda, bu sularda ve bu taşlarda çoluğumuz, çocuğumuz ve geleceğimiz var” diye konuştu.

‘İSTANBUL’U SEVİYORUZ, KANALI İSTEMİYORUZ’

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına yapılan basın açıklamasında “Bu kanal hukuka ve halkın iradesine karşıdır. Bir avuç rantçı dışında hiç kimseye fayda sağlamayan bir projedir. Köprüler, yollar ve yerleşim yerleriyle İstanbul’un kuzeyini yok eden bu projelerin hepsi halka ve doğaya karşı işlenen suçlardır. Biz İstanbul halkı olarak tekrar ediyoruz: Bu projeden vazgeçin. Bilimle ve halkla inatlaşılmaz. İlan ediyoruz. Vazgeçmediğiniz durumda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlı biçimde mücadele etmeye devam edeceğiz. İstanbul’u seviyoruz, kanalı istemiyoruz!” denildi.

Exit mobile version