‘Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu’nda endişelendiren sonuçlar

Sosyal Demokrasi Vakfı, Yoksul Semtlerde Madde Kullanımı araştırmasının raporunu yayımladı. SODEV tarafından hazırlanan “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu” basına ve kamuoyuna duyuruldu. Toplumun en önemli sorunlarından biri haline gelen uyuşturucu ve madde bağımlılığı hakkında hazırlanan rapor çarpıcı bilgiler ortaya koydu.

‘Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu’nda endişelendiren sonuçlar ‘Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu’nda endişelendiren sonuçlar Haber Foto

İstanbul’un Bağcılar ve Sultanbeyli ilçelerinde ortaöğrenim çağında çocuğu olan aileler arasında yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 51,8’i yaşadıkları bölgede uyuşturucu bağımlılığı olduğunu belirtti. Madde bağımlılığının başlıca nedenleri yüzde 44,3 ile aile içi iletişimsizlik ve sevgisizlik ve yüzde 58,8 ile okul ve çevre güvenliğinin yetersizliği olarak öne çıktı.

Araştırmada madde kullanan öğrencilerle, kullanmayan öğrenciler arasında okullarda gruplaşmalar ve gerginlikler olduğu belirtildi. Madde kullanımını finanse edebilmek için gençlerin kendi telefonlarını sattığı, kitap alma bahanesiyle ailelerinden para istedikleri ve para bulamayanlarınsa kendi kullanımını karşılayabilmek için satıcıya dönüştüğü paylaşıldı.

Ailelerin yüzde 37,5’i çocuklarını uyuşturucudan korumak için arkadaşlarıyla görüşürken, yüzde 21,6’sı da aile iletişimi güçlü tutarak kendi tedbirlerini alıyor. Maddi olarak orta ve orta üstü gelir gruplarındaki ailelerin bazıları da çocuklarını özel okullara gönderdiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra da aileler devletten; cezaların arttırılması, denetimlerin sıklaştırılması, gençlerin spora erişim imkanlarının arttırılması ve uyuşturucu sorununun yüksek olduğu okul ve bölgelerde de güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını talep ediyor.

Exit mobile version